Hier ben je:

Zeilkamp havo 3

06 oktober 2016
Van woensdag 28 t/m vrijdag 30 september jl. gingen onze leerlingen van havo 3 naar zeilschool De Űlepanne in Balk (Fr.).
De bussen met leerlingen arriveerden rond 10 uur ’s ochtends op de zeilschool. Zij losten de vwo3-klassen af. Met hen kwam een grote hoeveelheid energie binnen. Terwijl de leerlingen hun spullen naar de slaapkamers brachten, bereidden de CIOS-studenten en zeilinstructeurs van De Űlepanne zich voor op de zeildag tijdens de scheepsraad, een voorbespreking van de dag.

Ook de begeleidend docenten namen hieraan deel. De weersverwachting werd hier doorgesproken en de mogelijke risico’s werden gecalculeerd. Op woensdag zag het er nog goed uit met toenemende wind (kracht 4 -5) na de lunch. We besloten het Slotermeer over te steken naar Woudsend, langs Heeg te zeilen en in Woudsend te pauzeren.
Om half 12 was iedereen ingescheept in een zeilboot. Voor veel leerlingen bleek het de eerste kennismaking met de zeilsport. Ze toonden zich leergierig en iedereen kreeg de kans om het roer, de grootschoot en de fokkeschoot vast te houden.

Na de lunch werd het weer onstuimiger. Veel instructeurs namen nu zelf het roer ter hand, leerlingen leerden wat je kunt doen als de boot schuin gaat. De meeste leerlingen genoten volop en om 17.00 uur voeren we Balk weer binnen.
 Door een groepje leerlingen werd, samen met docente Krista Weerenstein een smaakvolle pasta bereid. ’s Avonds werd er uitleg gegeven over de windroos en leerden leerlingen enkele zeilknopen. Er werd driftig geoefend op de verschillende knopen. Daarna konden leerlingen ontspannen en om 12 uur was iedereen op zijn kamer. Het werd, bijna, stil…

Op donderdag bleek de wind zo sterk, dat we niet gingen zeilen, maar kanoen. De kanotocht van twee uur ging naar een meer. Daar werd gepauzeerd en werden door de CIOS-studenten enkele spellen uitgezet. Omdat het regenachtiger was dan verwacht, werden leerlingen snel koud en besloten we terug te kanoen naar De Űlepanne. Daar stond warme thee klaar. Veel leerlingen namen ook een warme douche. ’s Avonds kon er toch worden gebarbecued. Tijdens de bonte avond had docente Ellen van der Veer een spelavond georganiseerd, waaraan enthousiast werd deelgenomen. Leerlingen konden daarna nog naar de disco. Om 12 uur was iedereen op zijn kamer. Nou ja, bijna iedereen….

Vrijdagochtend ontwaakten de meeste leerlingen met kleine oogjes. Twee dagen van nieuwe indrukken eisten hun tol. Toch bleef de sfeer uitstekend, werden corveetaken zonder al te veel problemen uitgevoerd en stonden we om 10 uur klaar voor de terugreis.
 
PrintPagina printen