Hier ben je:

De ‘Stapjesmat’ op het energiecongres van GasTerra en IVN

10 mei 2017
Tijdens de module van S&S over duurzame energie heeft klas A4B het jongerenadviesbureau ‘De Groene Hooglander’ opgericht.
Het jongerenadviesbureau kreeg van de wethouder van de gemeente Eemsmond (Harry Sienot) de opdracht om na te denken over producten die duurzaam energie kunnen opwekken en passen bij het landschap van/gebruikt kunnen worden in Noord-Nederland. De ‘afdeling’ van Iriz, Sanne, Annemarie en Jolan bedacht de ‘Stapjesmat’. Deze mat kan energie opwekken als er op gelopen wordt. Doordat de mat bestaat uit houtpulp met nanovezels kan er vanwege de materialen die met elkaar in contact komen door wrijving, elektriciteit worden opgeladen (tribo-elektrisch effect). De mat kan in elke gewenste kleur geleverd worden en is oprolbaar. Volgens de leerlingen zou het goed gebruikt kunnen worden om een groot evenement van energie te voorzien. ‘De Stapjesmat: een kleine stap voor de mens is een grote stap voor de energie’.
 
De leerlingen van de Stapjesmat waren vanuit het IVN gevraagd om hun idee te komen presenteren tijdens het energiecongres dat georganiseerd werd door GasTerra en IVN. Zo gezegd, zo gedaan. De leerlingen presenteerden de Stapjesmat voor een groep van zo’n 70 personen, waaronder gedeputeerde Nienke Homan. Het publiek reageerde enthousiast en de leerlingen zijn gevraagd nogmaals te komen presenteren.

Ook het Dagblad van het Noorden publiceerde een stukje over de Stapjesmat (klik hier). Het was een geslaagd en leerzaam congres!

 
PrintPagina printen