Hier ben je:

Reconstruction of Deshima

15 mei 2017
Yur Oosterhof (2D) en Sanne-Marijn Meerveld (2B) hebben na vele uren en weken werken in de hun vrije tijd vlak voor de meivakantie het Big Junior Event Reconstruction of Deshima succesvol afgerond
Op basis van historisch bronmateriaal hebben zij een interactieve maquette gebouwd van de voormalige VOC-handelspost in Japan.
Deshima was een schiereiland, dat in de eerste helft van de 17e eeuw speciaal was aangelegd voor buitenlandse kooplieden. Die ‘vreemde’ kooplieden mochten niet zonder toestemming van de Shogun het eiland verlaten. Vanaf halverwege de zeventiende eeuw werd het alleen nog aan Hollandse kooplieden toegestaan handel te drijven met Japan, via het schiereiland Deshima.

Met behulp van de app Aurasma is het mogelijk om via het beeldscherm van een iPad pop-ups in beeld te krijgen wanneer de tablet voor de maquette wordt gehouden. Zo zijn er onder meer drie informatieve filmpjes over Deshima te bekijken, ingesproken door Yur en Sanne-Marijn.

Yur en Sanne-Marijn hebben door het uitvoeren van dit BJE kennis opgedaan over de historische band tussen Nederland en Deshima en het internationale handelsverkeer in de 17e eeuw. Daarnaast hebben zij zelfstandig de plattegrond vertaald naar een maquette, met het teken- snij- en constructiewerk dat daarbij hoort.

Tot slot heeft heeft Yur - bij wijze van experiment - één van de gebouwen ontworpen met een 3D-programma, waarna Herman de Vries het gebouw met onze eigen 3D-printer voor hem heeft ‘geprint’.  
PrintPagina printen