Hier ben je:

Warffum: Gastles over nepnieuws

28 mei 2018
Vorige week dinsdagmiddag hebben redacteuren van het NRC Handelsblad op het Hogeland College te Warffum een gastles over nepnieuws verzorgd.

De krant biedt scholen de mogelijkheid gebruik te maken van hun inmiddels opgedane kennis hoe om te gaan met nepnieuws. Laura Noord (docente Nederlands) had van de mogelijkheid gebruik gemaakt om twee redacteuren uit te nodigen een gastcollege op onze school te verzorgen. 
Het doel van de les was om te leren hoe nieuws tot stand komt, om te laten zien hoe berichten worden verspreid en inzicht te geven in wat journalisten dagelijks doen met die berichten die hun bureaus bereiken.

De leerlingen kregen een aantal handvatten voor het kunnen maken van onderscheid tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie. Daardoor werd er geleerd bewuster te kijken naar de herkomst van (nieuws)berichten en de bronnen die daarbij worden gebruikt, om zo weerbaarder te worden voor desinformatie. Ook werd met praktijkvoorbeelden inzicht gegeven in wat redacteuren van kwaliteitskranten regelmatig doen, door leerlingen zelf te laten ervaren hoe de stroom aan persberichten die binnenkomt wordt getoetst op echtheid en betrouwbaarheid.

 

PrintPagina printen