4.3 Bovenbouw

Geplaatst in: 04. Uithuizen: onderwijs

Eigen verantwoordelijkheid

Ook in de bovenbouw werken we volgens de daltonprincipes. Vanaf klas drie word je steeds meer verantwoordelijk voor je eigen leren. De taken worden groter en je krijgt meer keuzemogelijkheden. We verwachten dat je zelf de daltonuren goed inzet. Het is belangrijk dat je kijkt wat je zelf nodig hebt.

Stage

In klas 3 loop je twee weken stage. Hierdoor ervaar je of het werk iets voor je is. Waar je stage gaat lopen is afhankelijk van je eigen interesse.

Leerwerktraject

Als het niet lukt om het programma van de beroepsgerichte leerweg met succes af te sluiten, dan kun je vanaf het vierde leerjaar een leerwerktraject volgen. Je combineert dan een lesprogramma op school met werken in een bedrijf. Als je hiervoor in aanmerking komt, overleggen we eerst met jou en je ouders. Daarna zoeken we een passend bedrijf. Sluit je een leerwerktraject succesvol af, dan kun je doorstromen naar het mbo (niveau 1 en 2).

Profielwerkstuk

Voor tl-havo geldt dat je in de bovenbouw alvast nadenkt over een onderwerp voor je profielwerkstuk. Docenten reiken je diverse onderwerpen aan. Zo kun je in het 3e of 4e jaar hiermee aan de slag. Een profielwerkstuk maak je met z’n tweeën of met meer. Samen doe je onderzoek naar een bepaald onderwerp of je kiest voor een meer op LOB gericht profielwerkstuk. Dit is een goede voorbereiding op je vervolgstudie.

Van tl naar havo

In klas 3 van tl-havo krijg je meer grammatica bij de talen en is er extra aandacht voor de exacte vakken, bijvoorbeeld wiskunde. Deze lessen vinden plaats tijdens de daltonuren. Dat betekent dat je meer huiswerk hebt. Ook is er aandacht voor projectmatig werken. Je leert zo vaardigheden die je op het havo goed kunt gebruiken. Als je de overstap naar havo 4 wil maken, begeleiden we je daarin door voorbereidende kennismakingsactiviteiten, een meeloopdag en wordt er gekeken welke extra ondersteuning je nog nodig hebt na de overstap.