Veiligheid op school
Het is belangrijk dat leerlingen, medewerkers en bezoekers zich veilig kunnen voelen op onze scholen. Wij werken er dagelijks samen aan om die veiligheid te waarborgen en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we: seksueel misbruik, seksuele intimidatie, agressie, fysiek geweld, psychisch geweld, vandalisme, discriminatie of radicalisering. Van elke medewerker wordt verwacht dat hij/zij problemen en vermoedens van grensoverschrijdend gedrag tijdig onderkent, meldt en bespreekt. Zo nodig worden vergaande maatregelen genomen, zoals schorsing, verwijdering of ontslag.
Onderaan deze pagina staan de verschillende protocollen en procedures met betrekking tot veiligheid en grensoverschrijdend gedrag.
Meldpunt Huiselijk geweld
Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die zelf betrokken zijn bij mishandeling of huiselijk geweld is er het
meldpunt Veilig thuis. Ook als je een vermoeden hebben van huiselijk geweld bij iemand uit je omgeving kun je bij hen terecht. Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig? Dan kan de beller een melding doen.
Wat gebeurt er als je Veilig Thuis belt?
Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn:
- De medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen;
- De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen;
- Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is? Dan kan de medewerker je helpen om een melding te maken van je vermoedens. Dit kan anoniem;
- Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden;
- Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.