2.5 Begeleiding en ondersteuning

Geplaatst in: 02. Warffum: onderwijs

Mentor-coach (onderbouw)

Het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders is je mentor-coach. Bij je mentor-coach kun je terecht voor vragen en dingen waar je tegenaan loopt. Dat kan gaan over schoolresultaten of de manier waarop je het beste kunt leren, maar bijvoorbeeld ook over de omgang met elkaar. Ook houdt hij/zij in de gaten hoe het met je gaat. Bij bijzonderheden probeert de mentor-coach te achterhalen wat er speelt en maakt een inschatting of er extra hulp nodig is. Daarnaast zorgt de mentor-coach voor praktische zaken als het doorgeven van roosterwijzigingen en berichten. Tot slot is de mentor-coach betrokken bij de organisatie van activiteiten van de klas.
In de brugklas krijg je extra ondersteuning van tutoren uit klas 2. Zij weten hoe het is om op een nieuwe school te starten en kunnen je helpen met vragen en problemen.

Studiecoach (bovenbouw)

Vanaf leerjaar 4 kies je je eigen studiecoach. Vanaf dat moment zit je niet meer in een vaste klas omdat iedere leerling een keuze heeft gemaakt voor een profiel. De studiecoach begeleidt je bij het leren en het maken van keuzes in maatwerk. De studiecoach stimuleert je tot het nemen van verantwoordelijkheid voor het leren en motiveert je tot het nemen van initiatief. In de bovenbouw is de studiecoach voor je ouders het eerste aanspreekpunt van de school.

Schooldecaan/LOB-coach

De decanen houden zich bezig met Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB). Vind je het ondanks de begeleiding van je mentor-coach moeilijk om een profiel te kiezen, dan kun je een afspraak maken met de decaan. Je kunt ook bij de decaan terecht als je wilt overstappen van havo 5 naar vwo 5. 

Ondersteuningscoördinator/orthopedagoog

Als je mentor-coach zich zorgen maakt over jouw ontwikkeling, kan hij/zij het ondersteuningsteam inschakelen. Dit team bestaat uit de orthopedagoog/ondersteuningscoördinator, de medewerker leerlingenzaken van de onderbouw en de medewerker leerlingenzaken van de bovenbouw. Binnen dit team wordt besproken of er extra begeleiding (binnen of buiten de school) nodig is. Voor hoogbegaafdheid, dyslexie, faalangst, ASS en sociale vaardigheidstraining zijn er specialisten binnen de school die je daarmee kunnen helpen. Afhankelijk van wat je nodig hebt, kunnen er extra personen ingeschakeld worden, zoals de GGD-arts, de leerplichtambtenaar of de bij onze school aangesloten schoolmaatschappelijk werker. Het advies van het ondersteuningsteam wordt teruggekoppeld aan de mentor-coach. Hij/zij zal dit met je ouders en jou bespreken.

In het ondersteuningsplan 2021-2024 kun je meer lezen over de ondersteuning die de school jou kan bieden.