6.6 Rapporten, overgangsnormen en examens

Geplaatst in: 06. Winsum: onderwijs

Rapporten

We werken in periodes van negen of tien weken. Tijdens een periode krijg je verspreid over de weken proefwerken en SO’s. Aan het einde van elke periode bespreekt je mentor/ coach de resultaten met jou. Soms worden je ouders hiervoor ook uitgenodigd. Je geeft dan een presentatie die gebaseerd is op je portfolio (bewijzenmap). Gedurende het hele jaar kun je via Magister je schoolresultaten bekijken. Aan het eind van het schooljaar ontvang je een overgangsrapport.

Overgangsnormen

Aan de hand van vastgelegde regels en normen bepalen we of je over kunt gaan naar de volgende klas. De overgangsnormen voor de bovenbouw vind je in het Examenreglement en het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Het PTA wordt voor 1 oktober van het schooljaar uitgereikt aan de leerlingen in klas 3 en 4 vmbo, Het PTA staat ook op Magister. De overgangsnormen en de examenreglementen zijn hieronder in te zien.

Revisie

Als je ouders en jij vinden dat er fout is gemaakt bij het nemen van de overgangsbeslissing, dan is het mogelijk om de rector-bestuurder te verzoeken de beslissing door de docentenvergadering te laten heroverwegen. Om in behandeling te worden genomen moet het verzoek tot revisie voldoen aan de volgende twee voorwaarden:

  • Het verzoek moet uiterlijk de laatste woensdag voor de zomervakantie schriftelijk of per mail bij de rector-bestuurder of de betrokken conrector zijn ingediend.
  • Het schriftelijke verzoek moet nieuwe feiten en gegevens bevatten die van invloed zouden zijn geweest op de rapportcijfers.

Examens

Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE),  een centraal eindexamen (CE) en het centraal schriftelijk en praktisch examen (CSPE). Een aantal vakken heeft alleen een SE. Voor andere vakken geldt dat bepaalde onderwerpen worden geëxamineerd in het SE en de overige onderwerpen in het CE. Het SE omvat naast de toetsen ook een profielwerkstuk en praktische opdrachten. In het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) wordt onder andere aangegeven voor welk vak welke toetsen worden afgenomen.

Examendata

Voor de schriftelijke centrale examens (CE):

  • 1e tijdvak van dinsdag 14 mei tot en met maandag 29 mei 2024
  • 2e tijdvak van dinsdag 18 juni tot en met dinsdag 25 juni 2024 (herkansingen)

Voor de centraal schriftelijke en praktische examens (CSPE) in de beroepsgerichte profielvakken:

  • van maandag 1 april tot en met vrijdag 19 juli 2024

Voor de digitale centrale examens in de algemene vakken van de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg:

  • van maandag 1 april tot en met donderdag 19 juli 2024